Laura Sánchez Carcedo, graduada en Infermeria, és la guanyadora de la primera edició del Premi Dr. Josep Maria Sala i Xampeny al millor Treball de Fi de Grau (TFG) de les Escoles Universitàries Gimbernat. El jurat del guardó va qualificar d'excel·lents els cinc treballs finalistes per la seva qualitat científica, originalitat i impacte social, però es va decantar per l'Estudi qualitatiu sobre la percepció de la qualitat de vida dels pacients en diàlisi peritoneal de Sánchez Carcedo, una temàtica en la qual aquesta infermera està molt implicada.

 

El jurat ha triat el teu TFG per unanimitat. En què consisteix?

L'estudi tracta d'anar una mica més enllà dels marcadors urèmics que acostumen a ser presents en una malaltia renal i veure tots aquells aspectes psicosocials que engloben la qualitat de vida dels pacients. El fet de poder triar una modalitat de tractament és, per descomptat, molt important, però també que el pacient estigui informat per poder decidir. Si es té més en compte al pacient, es pot millorar moltíssim la seva qualitat de vida.

Per què vas triar aquest tema?

La meva parella ha patit aquesta malaltia. Va haver de començar la diàlisi de manera urgent i no va poder  triar el tractament domiciliari. Ho va escollir quan va estar en una situació més estable, però sense una informació adequada, i no va ser una bona decisió. Tot això em va fer pensar que hauríem de tenir en compte altres aspectes de la persona. I, sobretot, informar-la bé. Deixar enrere aquesta visió paternalista de la medicina i la sanitat en general i atendre el que vol el pacient, ja sigui un tractament més conservador i limitant o d'un altre tipus.

Ara que ja estàs graduada, treballes en aquest àmbit?

Treballo en un centre de Fresenius i al servei de diàlisi de l'Hospital de Terrassa perquè m'agrada acompanyar als pacients i poder millorar la seva qualitat de vida. Em sento orgullosa de poder aportar el meu granet de sorra en la tasca de fer més suportable aquesta malaltia.

Tens decidit el destí dels 6.000 euros del premi?

Aprofitaré per a canviar d'àmbit i matricular-me en un màster en Anestèsia a Bellvitge. Això és només el començament d’allò que vull arribar a ser.


Categories


Etiquetes