Un TFG que vol millorar la qualitat de vida dels pacients en diàlisi domiciliària guanya el Premi Dr. Josep Ma Sala

 

El Treball de Fi de Grau (TFG) “Estudi qualitatiu sobre la percepció de la qualitat de vida dels pacients en diàlisi peritoneal” de Laura Sánchez Carcedo, que pertany a la promoció de titulats de l’Escola d’Infermeria de Gimbernat del curs 2019-2020, ha obtingut el Premi Dr. Josep Maria Sala i Xampeny a l’excel·lència universitària, instaurat per les Escoles Universitàries Gimbernat, adscrites a la UAB i a la UC, en la seva primera edició.

El veredicte del jurat acadèmic del premi es va fer públic dimarts 23 de novembre, en el decurs d’un acte celebrat al campus de Sant Cugat del Vallès,  en què també es va fer el lliurament del guardó, dotat amb 6.000 euros per finançar la matrícula en un màster o postgrau de qualsevol universitat espanyola o estrangera, a l’autora del treball.

En el mateix acte el jurat va voler destacar la qualitat dels projectes finalistes seleccionats entre els TFG dels graus de Fisioteràpia, Logopèdia i Informàtica i Serveis que s’imparteixen a Sant Cugat i Cantabria-Torrelavega.

El treball de Sánchez Carcedo, tutoritzat per la coordinadora d’estudis de l’Escola d’Infermeria de Sant Cugat, Pilar Fernández, pretén millorar la qualitat de vida de les persones que recorren a la diàlisi domiciliària com a tractament substitutiu de la funció renal, una alternativa a l’hemodiàlisi hospitalària especialment adient per als pacients que tenen una vida laboral activa. El procediment s’aplica diàriament, normalment mentre es dorm, a través d’un catèter instal·lat al peritoneu, a la zona de l’abdomen.

L’autora proposa dur a terme un estudi, basat en entrevistes personals a pacients, per disposar de més evidències que serveixin per optimitzar l’atenció que reben els que, a l’espera d’un trasplantament de ronyó, utilitzen la diàlisi peritoneal.

El jurat, que va valorar la coherència i el rigor metodològic del TFG, ha estat presidit pel Dr. José Manuel Revuelta, catedràtic de Cirurgia i professor emèrit de la Universitat de Cantabria.

També han format part del jurat el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Dr. Ramon Aiguadé, la catedràtica d’Infermeria de la Universitat de Girona, Dra. Dolors Juvinyà i l’enginyera industrial Dra. Salomé Valero, membre de l’equip directiu de la companyia de serveis tecnològics per al sector financer ITnow.

 


Categories