El treball guanyador proposa desenvolupar un model de detecció precoç de l’escoliosi idiopàtica en l’àmbit familiar

 

 

La segona edició del Premi Dr. Josep Maria Sala i Xampeny al millor Treball de Fi de Grau (TFG) entre els presentats i defensats el curs 2021-2022 a les Escoles Universitàries Gimbernat ha guardonat una investigació sobre la detecció precoç de l'escoliosi (una deformitat de la columna vertebral).

Ana Contreras Martínez, de la promoció de titulats de l'Escola de Fisioteràpia de Gimbernat de Torrelavega-Cantàbria del curs 2020-2021, és l'autora del treball guanyador: Cribratge de l'escoliosi idiopàtica de l'adolescent (EIA) a l'entorn escolar i familiar: un protocol d’estudi.

A l'acte de lliurament, celebrat el dimarts 8 de novembre al campus de Sant Cugat del Vallès, el president del jurat acadèmic, el doctor José Manuel Revuelta, catedràtic de Cirurgia i professor emèrit de la Universitat de Cantàbria, va subratllar l'elevat nivell dels treballs finalistes de la resta de titulacions que s'imparteixen als campus de Sant Cugat i Torrelavega-Cantàbria.

Del treball guanyador, el tribunal destaca la seva “qualitat científica” i “l'originalitat en el seu plantejament”, en haver trobat “un model nou amb evident impacte social”.

L'objectiu del TFG d'Ana Contreras, tutoritzat pel professor José María González Ruiz, que està en procés de publicació, són les famílies amb fills en edat de risc de desenvolupar escoliosi idiopàtica.

El treball pretén demostrar que és possible dur a terme un cribratge eficaç i fiable de l'escoliosi mitjançant el test d'Adams i l'ús d'escoliòmetre a l'àmbit familiar.

La consegüent detecció precoç de l’afecció ajudarà a evitar els casos més greus i reduir els costos econòmics derivats del tractament quirúrgic.

El premi vol honrar la memòria del doctor Josep Maria Sala, que fou fundador i president de les Escoles Universitàries Gimbernat. El guardó, que té com a finalitat reconèixer el vessant investigador dels estudiants del centre, pretén incentivar-los perquè continuïn formant-se i ajudar-los a construir una sòlida trajectòria científica.

La guanyadora rebrà fins a 6.000 euros per continuar ampliant la seva formació i matricular-se a un màster o postgrau.

 

 

 

 

 


Categories


Etiquetes