El guanyador de la 3a edició del Premi Dr. Josep Maria Sala al millor TFG, Javier Llamas, va accedir al grau quan ja treballava al sector

 

 

Javier Llamas Llamas, graduat en Informàtica i Serveis, ha estat el guanyador de la tercera edició del Premi Dr. Josep Maria Sala i Xampeny al millor Treball de Fi de Grau (TFG) de les Escoles Universitàries Gimbernat. El jurat va escollir aquesta investigació, Seguretat en infraestructura Docker. Anàlisi de vulnerabilitats en imatges, de forma unànime, com la millor de les presentades i defensades el 2022 per la seva “actualitat, originalitat i qualitat científica”.

En què consisteix el treball premiat?

Moltes empreses estan implementant la tecnologia Docker, que aporta molt valor perquè és una nova manera de desplegar programari de forma molt ràpida i eficaç. Però aquesta tecnologia comporta nous riscos. El meu treball va consistir a atacar un miler d'imatges publicades a Docker Hub per detectar-ne les vulnerabilitats. Vaig analitzar com es podia atacar aquesta tecnologia de manera maliciosa per obtenir-ne algun benefici i també com et pots defensar.

I a quina conclusió vas arribar?

Que, com passa amb tota tecnologia, cal dur a terme un manteniment o si no es queda obsoleta. No és que hàgim de renegar d’aquesta tecnologia, sinó que cal ser conscients que pot haver-hi buits de seguretat i afrontar-los.

Per què vas estudiar el grau d'Informàtica i Serveis?

Tinc 35 anys, vaig arribar-hi tard. Jo ja treballava al món de la informàtica. Vaig anar creixent professionalment i va arribar un punt on tenia la síndrome de l'impostor. No tenia cap formació reglada, i creia que necessitava matricular-me en un títol que m'acredités com a professional. De totes les titulacions que s'oferien, aquesta em semblava la idònia, la que em donava més valor afegit, perquè aborda la part informàtica i la de gestió. A més, i això era bàsic, podia compaginar estudis i feina.

Es van complir les teves expectatives?

Per descomptat. Encara que estiguis treballant al sector i siguis un professional molt vàlid, la formació dona un altre caire a la teva carrera. Hi ha coses que tu dones per fet que són d'una manera i llavors entens per què són així. Que ningú no tingui la prepotència de pensar que ja ho sap tot, i menys en aquest àmbit. És impossible. Cada dia hi ha milers de persones al món generant noves tecnologies, nous corrents. Així que has d'anar aprenent i adquirint aquest coneixement.

Amb els 6.000 euros del premi per a cursar un màster, continuaràs aprofundint en el mateix àmbit?

Durant el darrer any he cursat un màster sobre seguretat informàtica, així que ara ja estic una mica avorrit de la ciberseguretat. Voldria aparcar-la una mica i enfocar-me en l'àmbit de la gestió. L’any que ve tinc pensat fer un MBA en Business Analytics. M'agradaria aprofundir en aquest àmbit.


Categories