El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya acaba de premiar una entitat que lidera la professora Mayte Serrat, convençuda dels beneficis terapèutics de la natura 

 

 

La directora del màster en Osteopatia de les Escoles Universitàries Gimbernat, Mayte Serrat, acaba de rebre, en nom de CIM Project, el Premi Fisioterapeuta de l'Any del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. CIM Project és un club excursionista inclusiu que promou l’activitat física a la natura.

Com neix CIM Project? 

A partir de la meva feina a l’Hospital Vall d’Hebron i, sobretot, de la meva tesi doctoral, on vaig desenvolupar la teràpia Fibrowalk, que ha demostrat la seva eficàcia per tractar a persones amb fibromiàlgia en el medi natural. Vaig voler donar-li continuïtat i crear un club de muntanya que fos inclusiu de veritat, o sigui obert a qualsevol persona que tingués alguna diversitat o discapacitat, fent-los també partícips de l’organització de les activitats i de les funcions directives de l’entitat.

Quina importància té l’esport a l’aire lliure per a la salut?

Moltíssima. Sortir dels carrers de la ciutat, el verd, l'aire, tot el que t'entra pels sentits… Hi ha molts estudis que diuen que mitja hora d'exposició en un entorn natural, inclús en un parc al mig de Barcelona, ja té beneficis físics i psicològics. Si a més, fas exercici físic, els resultats encara són millors. I si, addicionalment, hi ha tota una metodologia de treball per tal de fer una intervenció terapèutica, llavors els beneficis es maximitzen.

L'any que ve teniu planejat anar al camp base de l'Everest, a 5.300 metres…

Pot resultar xocant, però no té tanta dificultat com es pot arribar a pensar, ni requereix un gran coneixement de l'alpinisme, per dir-ho d'alguna manera. Hi ha molts dies que, si tenim sort, anirem en màniga curta. Primer era un grup tancat de 20 persones, que déu-n'hi-do. Però s’hi anava afegint més gent i la llista d'espera es va desbordar. Ara hi ha 67 persones apuntades.

Acabes de rebre un guardó en nom de CIM Project. Com et sents?

Que un col·legi professional com el de fisioterapeutes reconegui la tasca que du a terme una entitat, que només té un any i mig de vida, en favor de la inclusió de les persones i de la feina de tractament del dolor a través de l’organització d’activitats a la natura, és un honor i tot un orgull.

Quin consell donaries als futurs fisioterapeutes que es formen a Gimbernat?

Que si tenen interès en el tractament del dolor, que no s'ho pensin, ja que les persones que en pateixen, sobretot les que tenen dolor crònic i persistent, necessiten professionals molt ben formats. I també els voldria dir que tinguin clar que no sobreviu el més fort, sinó el que millor col·labora. Un se centra molt en si mateix, en destacar, però realment els professionals sobresurten quan formen part d'un equip potent de persones que col·laboren, i si pot ser interdisciplinari i divers, millor. És el que ens fa evolucionar, no només com a persones, sinó també com a societat.


Categories